Gullborgen følger Kimberly prossessens sertifiseringsordning for handel av diamanter. I overensstemmelse med FN’s resolusjoner og etter garantier fra våre leverandører garanterer vi at våre diamanter er konfliktfrie.

Hva må jeg se etter når jeg kjøper en diamant?

De 4 C’ene på engelsk – Carat, Colour, Clarity og Cut – som på norsk betyr karat, farge, renhet og sliping, er de viktigste faktorene som bestemmer kvalitet og pris på en diamant. Derfor er det fornuftig å lære seg mest mulig om en diamant før man foretar et så viktig innkjøp.

Farge

En fargegradering av stenen betyr hvor mye stenens farge avviker fra det hvitest mulige – fargeløse. Totalt fargeløse, ishvite diamanter er svært sjeldne, og derfor mer verdifulle. Den beste måten å observere diamantens virkelige farge på er å se den mot hvit bakgrunn.Vi bruker følgende internasjonale CIBJO-betegnelser når vi skal beskrive diamantens farge:

Usedvanlig hvit:    River
Sjelden hvit:          Top Wesselton
Hvit:                       Wesselton
Lett tonet hvit:      Top crystal
Lett tonet hvit:      Crystal
Tonet hvit:             Top Cape
Tonet:                     Cape

Klarhet

Klarheten bestemmes av stenens innvendige inneslutninger og uregelmessigheter i overflaten. Antall, størrelse, plassering og farge vurderes nøye når klarheten skal bestemmes. Inneslutninger er naturlige ”fødselsmerker” – flekker, streker eller andre uklarheter som har vært i stenen siden den ble krystallisert fra karbon for millioner av år siden. Jo færre og mindre inneslutninger, desto mer verdifull er stenen. Regelen sier at en diamant er luperen når et trenet øye, under 10 ganger forstørrelse i godt lys, ikke kan se noen inneslutninger.
Spesialistene benytter spesielle uttrykk når de skal beskrive klarheten:

FL (flawless) Ingen ytre eller indre uklarheter
IF (internally flawless) Ingen indre uklarheter
VVS1-VVS2 (very,very small inclusions) Meget, meget små uklarheter
VS1-VS2 (very small inclusions) Meget små uklarheter
SI1/SI2 (Small Inclusions) Små uklarheter
P1 (piqué 1) Små synlige uklarheter
P2 (piqué 2) Synlige uklarheter
P3 (pique 3) Meget synlige uklarheter

Hvorfor er diamanter så dyre?

Bare tyve prosent av alle diamanter i verden har kvalitet av smykkesten, resten egner seg kun til industrielt bruk. Det er en innviklet prosess å frembringe og ferdigbehandle en diamant. Man må bryte og behandle gjennomsnittlig 250 tonn malm for å frembringe en diamant på èn karat (og det er bare 200 mg). Derfor er det nødvendig med god hjelp av fagfolk- ikke bare for å utvinne diamanten, men også for saging og sliping.

Finnes diamanter i forskjellige farger?

Diamanter finnes i alle spekterets farger. De fleste diamanter ser hvite ut. Noen ganske få har den krystallklare hvitheten som hos istapper i sollys. Disse kalles River. De fleste diamanter har en varmere hvithet med nyanser av gult, brunt eller grønt, noen så svake at bare ekspertene kan se dem. Det finnes også diamanter i farger som f.eks. blå, rød, rosa, grønt, brunt og sort, og fra helt klar til ugjennomsiktig.

Er diamanter virkelig evigvarende?

Diamanter er i dag like kostbare og enestående som da bare prinser og konger hadde råd til å bære dem. Diamanten er det hardeste stoff man kjenner til, og er bokstavelig talt evigvarende. Den er 85 ganger hardere enn den nærmeste konkurrent, korund, som safi rer og rubiner dannes av. Er den først slipt og polert mister den aldri sin skjønnet.

Flere råd om stell av diamanter.

La ikke diamantene dine komme i berøring med klorholdige blekemidler. Det skader ikke diamanten, men innfatningen kan etses eller misfarges. La en gullsmed gå over diamantene dine minst en gang i året. Han ser etter om det f.eks. er løse klør i innfatningen eller annen slitasje. Han gir dem også en profesjonell “ rens”. Naturens eget opplag av diamanter er begrenset. Ta derfor godt vare på din diamant, og den vil alltid glitre med den samme klare glans som den dagen du først fikk øye på den.

Hvilke andre egenskaper gjør diamanten så særpreget?

Den egenskapen som gjør diamanten så spesiell er dens enestående evne til å lede lyset. En av grunnene til dette er diamantens klarhet: dens evne til å fange inn lyset, la det spille i seg, og sende det tilbake i øyet i en fargebunt, som et prisme. Ingen annen smykkesten har diamantens strålespill. En annen egenskap er diamantens ild: det fl ammehav av farger som oppstår når diamanten bryter lyset som passerer gjennom den. Denne egenskapen kalles også spredning, og diamanten har den høyeste spredningsgrad av alle naturlige, fargeløse smykkestener. Strålespill: det spill av lys som man ser når diamanten beveges – selv aldri så lite. En godt slipt og fasettert diamant fanger opp selv det svakeste lysskjær fra et stearinlys. Og endelig, fasetter: de bittesmå flatene som danner overfl aten av hver diamant, og som er forklaringen på stenens ild og klarhet. Intet kan måle seg med diamanten når det gjelder ild, klarhet, strålespill og hardhet.

Diamantens verdi.

Diamanten vil stige i verdi for hvert år. Jo større en diamant er, desto sjeldnere er den. Og desto høyere er verdien pr. karat. En sten på to karat er f.eks. verdt mer enn det dobbelte av en sten på èn karat av samme kvalitet.

Hvordan behandler man diamanter?

Diamanter må stelles for at de skal kunne bevare sin glans. En ren diamant reflekterer ikke bare lyset bedre, den ser faktisk også større ut. Diamanter trekker til seg fett og bør renses en gang i måneden for fortsatt å kunne skinne klarest.

Det er tre enkle måter å vaske bort det belegget som samler seg på diamanter:

  1. Bad i vaskemiddel. Man gjør i stand en liten skål med varmt skum fra et mildt vaskemiddel (Vanlig gulv-Ajax er å anbefale). Børst smykkene forsiktig med en tannbørste mens de ligger i skummet.
  2. Bløtlegging i kaldt vann. Lag en blanding avhalvparten kaldt vann og halvparten husholdningssalmiakk. La diamantene ligge i bløt i denne oppløsningen i 30 minutter. Ta den opp og bank forsiktig mot innfatningens for- og bakstykke med en liten børste. Før dem frem og tilbake i oppløsningen enda en gang og la smykkene renne av på et papir.
  3. Dypp-metoden. Kjøp en av de kjente smykkerensevæskene med tilhørende utstyr, og følg bruksanvisningen.

Diamanten…

– det evigvarende symbol på kjærlighet!