Perler

Perle er en kalkdannelse som foregår i de fleste muslinger, og som består av det samme materiale som skallet. En ekte perle – naturperlen – oppstår ved at et sandkorn eller et fremmedlegeme kommer inn i en musling. Muslingen utskiller da en såkalt perlesubstans for å innkapsle irritasjonen. Det legges lag på lag av perlesubstans, og jo lenger tid dette pågår, jo større blir perlen. For at perlen skal få en brukbar størrelse, må den ligge lenge i muslingen. Naturperler av en viss størrelse er derfor meget sjeldne – og kostbare.

Biwa kulturperle

Biwa kulturperlene er vel de mest kjente av perlene som produseres i ferskvannsmuslinger.
Betegnelsen “Biwa” kommer fra Biwa-sjøen utenfor Tokyo hvor de startet å dyrke perlen.
Ferskvanns-kulturperler dyrkes også andre steder, bl.a. i Kina. Biwa kulturperlen har ingen kjerne slik som de andre kulturperlene. Et vevstykke uten perlemorskjerne blir operert inn i muslingen. Perlene blir derfor ofte meget uregelmessige (barokke), men har en meget vakker glans.

Mabe kulturperle

Mabeblister eller Japan-perler er også navnet på disse kultur halvperlene med en perlemor underdel. Halvkuler av perlemor blir festet til innsiden av muslingskallet og blir der dekket av perlemor.

Naturperler

Når det gjelder ekte perler, skiller vi mellom orientalske perler/naturperler og fersk-vannsperler. Disse perlene er dannet uten menneskelig bistand. Dette er den eneste forskjellen på naturperlen og kulturperlen. Vakre naturperler blir stadig sjeldnere.

Ferskvannsperler

Ferskvannsperler er vakre og verdifulle, men de fleste er ufullkomne både i form og farge. Vi vektlegger dette ved innkjøp av våre ferskvannsperler slik at de er så og si helt runde de perlene du får kjøpt hos oss.

Kulturperler

De perlene vi kjenner best er kulturperlene. Disse har fått sitt navn på grunn av at de dyrkes – kultiveres – av mennesker. Dette blir gjort  ved at en perlemorskule podes inn i muslingen som blir irritert og avsondrer perlesubstans, som vokser i lag rundt perlemorskulen. Etter at perlemorskulen er podet inn i muslingen, senkes muslingen i havet i store kurver og pleies omhyggelig. Kvinnelige dykkere rengjør hver musling fra alger, tang og tare hver sjette uke, og det tar tre til seks år før en perle er ferdig! Jo lenger perlen ligger i muslingen, jo tykkere blir perlesub-stansen. Bare hver tiende perle er så fin at den kan anvendes til smykker.

Imiterte perler

Perler kan imiteres på ulike måter. Imitasjonen blir laget med en syntetisk kjerne som blir dekket med en blanding bestående av fint knust glass, fiskeskjell, perlemor, «lim»  og kjemikalier. Imiterte perler har liten verdi og er lett å skille fra de ekte og kulturperlene. Hvis man skulle være i tvil, kan man bare ta perlen og føre den over kanten av tennene. Hvis den er uekte, er den glatt, mens en naturperle eller en kulturperle er ru som sandpapir.

Behandling av perler

Perler er alltid like anvendelige og moderne og passer kvinner i alle aldre. Perler av god kvalitet kan brukes i generasjoner. Dette forutsetter at de behandles med forsiktighet. Omtredning av ditt halskjede bør skje minst en gang i året hvis det blir brukt ofte da perletråden lett blir slitt og skitten. Unngå derfor å få parfyme, spray eller kosmetikk på perlene. Man bør heller ikke dusje eller bade med perlene på. Sterke varmesvingninger som f.eks å legge solvarme perler på et kaldt bord kan få perlen til å slå sprekker.Hvis svette får tære på perlen, kan det gå utover glansen og fargen kan forandres. Perler bør ikke oppbevares i bomull da bomullen gjør at perlen tørker ut.