EDELSTENER

 

Edelstener er attraktive

på grunn av sin skjønnhet, sin holdbarhet og sjeldenhet. Skjønnheten ligger i vakre farger og edelstenens liv og glans – den er vakrere jo større lysbrytning den har. Jo hardere edelstenen er, desto mer bestandig er den. Ved å slipe edelstenen vil man oppnå vakrere spill og glans. Sjeldenheten gjør at visse edelstener blir mer kostbare enn andre. Den mest fornemme er diamanter, som er det hardeste mineralet som finnes. Tre andre meget verdifulle edelstener er rubin, safir, og smaragd.

 

Edelstenens verdi

  1. Farge: Edelstenens fargestyrke er viktig, og enkelte nyanser er mer kostbare enn andre.  Man kan likevel ikke si at det finnes en “riktig” eller “gal” farge.
  2. Sliping: Det er svært viktig hvorledes stenen er slipt.  Riktig sliping fører til at den opprinnelige fargen kommer best frem.
  3. Klarhet: Selv om klarheten er viktig, er det slik at totalt feilfrie stener sjelden forekommer. Det er såkalte inneslutninger i nesten alle edelstener, også de mest kostbare.
  4. Vekt: Størrelse og vekt er naturligvis medbestemmende for edelstenens verdi.

 

Edelstener

Diamant: Omtales under egen folder
Safir er en av de fire mest verdifulle edelstenene. Den dypblå Burma-  eller indiske safiren eller den lysere, klare Ceylonsafiren er mest ettertraktet. Gule og rosa safirer finnes også.
Rubin er en av de fire mest verdifulle edelstenene. Den dyprøde Burmarubinen, som ofte blir betegnet som dueblodsrød, er den mest verdifulle.
Smaragd er en av de fire mest verdifulle edelstenene. Den dypgrønne fargen er mest verdifull. Smaragden slipes ofte som “en cabochon”, en buet, glatt sliping uten fasetter.
Akvamarin. Navnet betyr sjøvann, og fargen er fra lyseblå til blågrønn. Akvamarin hører med til beryllfamilien og de med en sterk lyseblå farge er de mest verdifulle.
Turmalin finnes i flere farger. Den klare, mørke grønne stenen fra Brasil er mest vanlig i Norge. Røde og rosa turmaliner kalles rubelitter og blå idigolitter.
Granat er navnet på en gruppe edel-stener som blir brukt i mindre kostbare smykker. Mest kjent er den dyprøde varianten  pyrop fra Tsjekkoslovakia. Granat har ofte en cabochonslip.
Zirkonia er en syntetisk sten som ligner meget på en diamant.  Den har en meget høy lysbrytning og brukes derfor som en billig  erstatning for diamanten. Finnes i alle farger.
Opal er en edelsten kjent for sitt vakre og særegne fargespill i mange farger, bl.a. rødt, oransje, grønt og blått. Nesten alle opaler kommer fra Australia, den mest kostbare varianten er sort opal med fargespill mot mørk bakgrunn. Mer vanlig er hvit opal som har fargespill motlys bakgrunn.
Peridot er en klar smykkesten med vakker olivengrønn farge.
Citrin er en gul, gjennomsiktig kvartssten og tilhører de billige edelstenene.
Ametyst er en fiolett variant av kvarts.

Lapis Lazuli har en intens, mørk blåfarge, den er ugjennomsiktig, og har gull-lignende glinsende flekker.